Att välja telefonabonnemang

Än så länge finns det fasta telefonnätet kvar, men det håller på att avvecklas i vissa delar av landet. Därmed tvingas vissa abonnenter att börja använda andra lösningar. Även om man inte berörs av denna förändring är det ett bra tillfälle att se över sin fasta telefoni, och fundera på vilken lösning som passar bäst.

Gammaldags telefonEn gång i tiden fanns Televerket, som var en statlig myndighet. Idag finns Telia, som är ett statligt företag. Det innebär att man verkar på en konkurrensutsatt marknad, och att man måste generera en viss vinst till aktieägarna. I vissa delar av landet kommer Telia nu att avveckla sitt kopparnät för fast telefoni, och istället erbjuda telefoni via mobilnätet. Totalt kommer, enligt företaget, ungefär 50 000 abonnenter att beröras av förändringen. Det är ungefär lika många som bor i tätorten Östersund. Mer om detta skifte finns att läsa på Post- och telestyrelsens sajt.

Även om du inte tillhör de 50 000 som påverkas av bytet kan det vara en bra idé att se över din fasta telefoni. Förutom att ringa över mobilnätet finns även möjligheten att ringa via bredband. Detta kallas för många olika saker, förutom bredbandstelefoni bl.a. IP-telefoni.

Viktiga frågor

Vilket abonnemang du ska välja för din fasta telefoni beror på dina telefonvanor. Frågor som det är bra att ha svar på när du jämför olika abonnemang är:

  • Talar du oftast i telefon på dagtid eller kvällstid?
  • Ringer du ofta utlandssamtal?
  • Ringer du ofta till mobiltelefoner?

Om du redan har ett abonnemang på fast telefoni bör du först kontakta din nuvarande operatör, för att se om du har bindningstid kvar. Det kan vara så att det är värt att byta direkt, även om det innebär att du får betala en uppsägningsavgift. Det kan också vara mest förmånligt att stanna kvar hos din nuvarande operatör, kanske har de ett speciellt erbjudande att locka dig med.