Förbättra din uppkoppling

Nästan alla har idag ett trådlöst nätverk hemma. Men snabbheten i dataöverföringen kan variera stort från ett rum till ett annat. Det finns dock flera saker man kan göra för att öka få ett nätverk som bättre täcker hela hemmet; inklusive trädgården, om det skulle behövas.

Som de flesta som har ett trådlöst nätverk i hemmet vet är det underbart när det fungerar, men det är inte alltid som allting flyter på smärtfritt. Den vanligaste anledningen till att detta sker är att nätverket störs av signaler från annat håll. Dessa signaler kan komma från ett annat nätverk, från mikrovågsugnen (!), en dect-telefon eller en trådlös barnvakt.

Bor du i ett gammalt hus, med tjocka väggar och en planlösning med flera små rum, kan det också vara svårt för signalerna att nå fram. I en bostad med öppen planlösning, och väggar i lätta material som gips eller spånskiva, är det lättare att komma upp i en högre hastighet.Vit router och GPON-terminal

Det första steget att vidta för att förbättra sitt nätverk är enkelt: flytta routern. Den fungerar för det mesta bäst om den placeras i mitten av det område där nätverket används mest. Det innebär för det mesta att routern ska placeras mitt i bostaden. Det är dock inte säkert att mitten finns där man skulle kunna tro. Routerns signaler färdas inte alltid på ett helt logiskt sätt. Har man placerat routern enligt instruktionerna, men tycker att prestandan i nätverket är undermålig (överföringshastigheter på lägre än 40 megabit i sekunden, med en modern router), kan man prova att flytta runt den lite. Ju högre routern placeras, desto snabbare brukar dataöverföringen vara.

Ett program som kan hjälpa dig att identifiera punkter där nätverket har sämre täckning är Ekahau Heatmapper, som du kan läsa mer om här. Programmet skapar en heatmap över ditt hem, som visar var du har bäst och sämst mottagning. Du kan även se om det finns andra nätverk som stör ditt eget.

Byt kanal

En router kan sända på olika frekvenser, precis som en radiosändare. Om du bor i lägenhet kanske någon av dina grannar har ett nätverk som använder samma frekvens som ditt eget. Detta resulterar i lägre hastighet i båda nätverken.

Din router har med största sannolikhet flera förinställda kanaler, för att sända på olika frekvenser. Genom att byta kanal kan du ofta få en högre överföringshastighet, om det finns ett annat nätverk i närheten som stör. Exakt hur du går till väga för att byta kanal finns beskrivet i routerns manual. Har du inte kvar manualen går det oftast att komma åt inställningarna genom att öppna din webbläsare och gå in på den IP-adress som finns angiven på routern. Det är nästan alltid i detta gränssnitt som man ändrar routerns inställningar.

Nya antenner är ett annat sätt att förstärka signalen Det gäller dock att man har en router med utbytbara antenner för att detta ska löna sig. Med nya antenner kan nätverket täcka en större yta, och det går också att få en snabbare dataöverföring om det är många hinder mellan routern och den mottagande enheten eller enheterna. Vill man ha nätverk i trädgården finns det speciella antenner för utomhusbruk.