Överfallslarm som trygghet

Idag är det många som känner sig otrygga när de är ute själva. Oavsett tid kan det vara obehagligt att gå själv ute när det är mörkt. Så mycket som var tionde invånare känner sig otrygg på kvällarna. Många är oroliga över att utsättas för våld eller överfall. Ett överfallslarm kan därför vara bra att ha med sig och ha förberedd.

 

Det går idag att köpa billiga överfallslarm som ett skydd när otryggheten knackar på ute på kvällen. Diskussion om behovet av att bära ett överfallslarm– i synnerhet kvinnor– har oändligt många dimensioner och tyder på ett strukturellt problem. Tills långsiktiga lösningar och tryggare miljöer kan lovas är larm en väg att gå. Linnéa Claeson är bara en av så många som pratar om hur det är att vara kvinna i dag– om rädslan när hon går hem ensam som hon pratar om i cafe.se.

 

”För mig handlar det om hur allvarligt vi ser på det strukturella våld som kvinnor utsätts för av män. Det måste finnas en proportionalitet mellan brott och konsekvens, och jag tycker att straffen som döms ut idag ibland är ovärdigt låga”

Överfallslarm ska inte vara en lösning

 

Många kvinnor känner oro inför att gå utanför dörren. Otryggheten får därför en tydlig påverkan på livsutrymmet vilket är ett stort och allvarligt problem enligt dn.se. trygghetsskapande åtgärder har tagits vid men tar tid att implementera. Till dess blir överfallslarm lösningar som egentligen inte ska behöva finnas. Ett försök att öka tryggheten under festivaler gjorde till exempel att Moderata ungdomsförbundets delade ut överfallslarm till kvinnor. Det möttes av kritik av SSU som menade att kvinnor skuldbeläggs som det går att läsa om i sverigesradio.se.